To rejser med fokus på flora og fauna

Oplev de spanske provinser Salamanca og Avila, som er to meget fugle-, insekt- og planterige regioner beliggende nord for Madrid.  Provinserne udgøres landskabeligt af højsletter afbrudt af en række mindre bjergmassiver. Salamanca provinsen ligger på det vestlige hjørne af det vidtstrakte Castilianske plateau kendt som “Meseta Castellana”. Mod syd og sydøst afgrænses de to provinser af bjergkæden Sierra de Credos.

Klimaet er påvirket af beliggenheden på “Meseta Castillana”. Vintrene er kølige og somrene varme. Ved forårstid og i den tidlige sommer er landskabet præget af en yppig flora rig på arter, og insekt- samt fuglelivet er overvældende artsrigt – et markant særkende for store dele af Spanien.

Floraen på den Iberiske halvø er særdeles artsrig og takket være lang tids relativ isolation rummer den talrige endemer. Store dele af “La Meseta” henligger uopdyrket med muligheder for store naturoplevelser.

Naturrejse til Salamanca og Avila i Spanien
Pris pr. person:

kr. 17.950,-

Afrejse: 20. april og 20. maj 2020
Antal dage:
10 dage/9 nætter

(Enkeltværelsestillæg, kr. 2.000,-)

Forårsrejse eller forsommerrejse?

Der gennemføres to meget intense rejser til Salamanca og Avila i 2020 – begge af 10 dages varighed.

På den første, forårsrejsen, der indledes den 20. april vil vi fortrinsvist besøge områder, der befinder sig mellem 650 og ca. 900 meter over havet (moh) – dog med enkelt afstikker til omkring 1.800 moh. Og på forsommerrejsen, der påbegyndes den 20. maj, beskæftiger vi os med de højere og højest beliggende områder af ’La Meseta’. På denne rejse når vi op i nærheden af 2.000 moh.

Praktisk information

Der flyves på begge rejser med KLM fra danske lufthavne til Amsterdam (’Cityhoppere’), hvorfra grupperne samlet flyver til og retur fra Madrid. Rejsens pris inkluderer også den del af rejsen, som sker med ’Cityhoppere’ fra dansk lufthavn til og fra Amsterdam.

Da hovedparten af vejene i denne del af Spanien er smalle og de besøgte landsbyers infrastruktur umuliggør brug af busser, vil al transport foregå i to robuste 8 personers minibusser (5 gæster i hver samt guide/chauffør). Da gruppen transporteres to-delt, vil al faglig formidling foregår ’uden for’ køretøjerne. Det betyder i praksis, at kun korte oplysninger af praktisk art vil blive givet i minibusserne.

Samtlige måltider er inkluderet i rejsens pris. Morgenmaden serveres på vore hoteller. Det samme gælder for aftensmaden. Det tredje måltid serveres de fleste dage i naturen undervejs og er baseret på daglige indkøb af helt friske råvarer (brød, pålæg/ost samt grøntsager/frugt).

Rejseleder/guider

Gennemgående dansk rejseleder er botaniker og naturvejleder Flemming Thorning-Lund.

Lokale samarbejdspartnere/guider og chauffører vil være Vega Bermejo og hendes mand Alfonso. Sammen driver de et natur-rejsebureau, som er baseret på bæredygtig udnyttelse af de stedlige naturressourcer med stor respekt for de mange middelalderlige landsbyer og landbefolkningen (se deres website http://www.birdinginspainswildwest.com).

Program: Forårsrejse

Dag 1 – Mandag den 20. april 

Deltagerne flyver fra danske provinslufthavne med KLM’s ’Cityhoppere’ til Amsterdam, hvorfra selskabet samlet fortsætter rejsen til Madrid med ankomst hertil kl. 12.05.

Herfra køres i egne minivans til San Felices de los Gallegos med forventet ankomst hertil ved 17-tiden. Undervejs spises der frokost. Aftensmaden vil blive serveret på hotel Mesa del Conde i San Felices – vort hotel i de kommende tre nætter.

Alle vore hoteller på rejsen er placeret i landlige omgivelser – alle er særdeles charmerende og ’fortæller’ hver deres egen lokalhistorie.

Dag 2 – Tirsdag den 21. april 2020

Dagen indledes med en kortere vandretur langs River Agueda. Efter en kaffepause besøger vi Castro Yecla la Vieja samt et olivenoliemuseum (museumsbesøget ’medtages’ dog kun i tilfælde af regnvejr). I dagens løb stifter vi et særdeles omfattende bekendtskab med områdets flora og fuglelivet.

Såvel vores frokost som aftensmaden vil blive indtaget på Mesa del Conde (anden nat på hotellet).

Dag 3 – Onsdag den 22. april 2020

Dagen indledes med kørsel mod Cachon de Camaces og herfra videre til Vilvestre. Picnic-frokost i River Duero at Vilvestre. Vandring i området ind til Saldeana Castro. Senere gøres et stop ved Resbala Bridge, der fører over River Huebra. Middag og den tredje nat i San Felices.

Dag 4 – Torsdag den 23. april

Der køres imod Sierra de Francia. I Laguna de la Zarza stopper vi for at se nærmere på et skovområde med portugisisk eg. Områdets dominerende træart ’går’ adskillige hundrede år tilbage i tid med den samme dominerende ege-art. Indkvartering og middag på Hotel Porte Coeli.

Dag 5 – Fredag den 24. april

Batuecas National Park besøges. Vi standser I La Alberca for at se besøgscentret og Vegas træskulpturer. På den videre tur standser vi på toppen af et bjergområde, inden vi foretager en vandring i et fugtigbunds område ind til River Batuecas (600 meter ad en ’boardwalk’).

Der fortsættes til River Alagon, hvor frokosten indtages. Videre gennem Madronal og Ermita de las Majades Viejas. Endelig køres til San Martin del Castanar (kort besøg) og tilbage til vort bosted. Middag og den anden nat på Hotel Porte Coeli.

Dag 6 – Lørdag den 25. april

Vi indleder dagen med et besøg i Miranda del Castanar, hvor store dele af de middelalderlige mure, som omgav byen, er bevaret. En nærliggende skov domineret af Vestlig Jordbær-træ besøges ligeledes. Derefter køres via Valero til Linares de Riofrio. Vi fortsætter til Quilamas Mountains neden for Pico Servero, hvor vi nyder frokosten på en bjergside. Sidst på dagen besøger vi et skovområde, ’La Honfria Woodland’. Endelig kører vi til vort kommende bosted, Hotel Rural Salvatierra, hvor også aftensmaden indtages.

Dag 7 – Søndag den 26. april

Vi begynder dagen med et besøg ved et reservoir med en interessant bredzone. I området, der er meget fuglerigt, kan vi forvente at se en række af såvel mindre spurvefugle som flere arter af rovfugle nær landsbyen Herrezuelo. En interessant landsby, Alba de Tormes, byder på en kirke, Church of San Juan med fornemme træskærerarbejder. Kaffestop på det charmerende torv. Landsbyens borgkompleks besøges. Vi indtager vores frokost på bredden af en mindre flod. Derefter fortsætter turen til Berrocal de Salvatierra – et område med artsrige enge på skifer. Anden nat på Hotel Rural Salvatierra.

Dag 8 – Mandag den 27. april

Efter indkøb af råvarer til dagens frokost kører vi til Monleón, der har velbevarede murværk fra Middelalderen. Vi foretager en kortere vandring i enge på granit. Picnic-frokost på bakkerne, Monreal Hill nær Casafranca.

Derefter foretager vi endnu en kortere vandring i området før vi vender tilbage til Hotel Rural Salvatierra. Aftensmad og overnatning på hotellet.

Dag 9 – Tirsdag den 28. april

Dagen indledes med besøg i et større vådområde på granitunderlag nær Cristobal.

I Cristobal tager vi os tid til en kaffepause. Dernæst besøger vi Horcejo de Montemayor med en imponerende middelalderlig granitbro over River Sangusin. Senere foretager vi en vandring gennem en aske-domineret løvskov til en gammel mølle. Dagens frokost vil blive indtaget på en bakketop, hvorfra der er vide udsyn ud over en flod.

Endelig kører vi frem til landsbyen Pinedas, før vi sen eftermiddag returnerer til Hotel Rural Salvatierra. Middag og den fjerde nat på hotellet.

Dag 10 – Onsdag den 29. april

Vi forlader hotellet kl. 08.00 for at køre den kortere tur fra Hotel Rural Salvatierra til Madrid Lufthavn. Indcheckningen finder sted fra kl. 10.50 med flyafgang kl. 12.50 mod Amsterdam.

 

Program: Forsommerrejse

Dag 1- Onsdag den 20. maj

Deltagerne flyver fra danske provinslufthavne med KLM’s ’Cityhoppere’ til Amsterdam, hvorfra selskabet samlet fortsætter rejsen til Madrid med ankomst hertil kl. 12.05.

Fra lufthavnen køres i egne minivans til Hotel Porta Coeli, San Martin del San Felices de los Gallegos med forventet ankomst hertil ved 17-tiden. Undervejs spises der frokost. Aftensmaden vil blive serveret på hotel Mesa del Conde i San Felices – vort hotel i de kommende tre nætter.

Alle vore hoteller på rejsen er placeret i landlige omgivelser – alle er særdeles charmerende og ’fortæller’ hver deres egen lokalhistorie.

Dag 2 – Torsdag den 21. maj

Dagen indledes med en morgenvandring samt kortere besøg i den nærliggende middelalder-landsby, San Martin del Catanar. Vi skal være opmærksom på den endemiske Engelskgræs (Armeria salmantica) samt Spansk Ibis.

Vi indtager en picnic-frokost (forberedt af hotellet) på flodbredden nær et kloster, Monasterio de Porta Coeli. Eftermiddagsvandring til en klosterruin nær San Martin, hvor vi undersøger en mediterran hede (kaldet matorrel) samt et løvfældende skovområde.

Aftensmad og anden nat på Hotel Porta Coeli.

Dag 3 – Fredag den 22. maj

Vi kører mod syd fra hotellet imod Sostoserrano (indkøb af madvarer i supermarked). Derfra videre til River Alagon, som ligger ca. 400 meter over havet (moh). Før broen over floden gør vi et stop for at se, om Sort Stork er til stede.

Vi gennemfører to korte vandringer i den smukke dal, Arroyo de Valdespino. Kaffepause i landsbyen Pinedas. Picnic ved en gammel vandmølle, hvorfra der er en fint kik ud over floden. Vi vandrer en kort stund i en askeskov. Vejen tilbage til vort hotel fører os frem til en skov domineret af Vestlig Jordbærtræ.  Aftensmad samt tredje nat på hotellet.

Dag 4 – Lørdag den 23. maj

Vi indleder dagen med en vandring i et bakkeområde nær hotellet. Derefter kører vi frem til Linares del Riofrio. I linares indkøb af madvarer til frokost. Vi kører op til Cervero (1300 moh). Quilamas bjergene neden for Pico. Picnic i udkanten af et mindre krat. Alpin flora. Vi stopper i et skovområde, Hornfria på vejen ned.

Kørsel til næste overnatningssted, Hotel Salvatierra Rural. Aftensmad og overnatning på hotellet.

Dag 5 – Søndag den 24. maj

Kortere vandring nær landsbyen Salvatierra. Ekstensivt landbrugsområde med korn og områder domineret af krat. Vi besøger Castillo del Miron i Avila området. Let frokost på Bar La Pedriza i La Tala. Vandretur i et granitlandskab.

Aftensmad og anden nat på Hotel Salvatierra Rural.

Dag 6 – Mandag den 25. maj 

Vi indleder dagen med et indkøbsstop i Guijuelo. Derfra videre mod Sierra de Bejar Mountain. Kaffepause i Candelario. Vandring i et skovområde, Dehesa de Candelario. Picnic på en bjergside. Plataforma de Candelario. Alpin flora, planter fra skovområder, Rigt fugleliv.

Tilbage til hotellet. Aftensmad og den tredje nat på Hotel Salvatierra Rural.

Dag 7- Tirsdag den 26. maj

Puente del Congosto – en middelalderlig bro og forsvarsanlæg. Kaffepause i El Nido. Vanding langs floden River Tormes. Picnic på bredden af floden Neila, San Miguel. Et besynderligt udseende klokketårn, hvis oprindelse fortoner sig i det usikre. Mange skrøner. Skovområder og Matorrel samt en meget gammel skov domineret af Ægte Kastanie. Igen en dag med rige fugleoplevelser.

Tilbage til Hotel Salvatierra Rural. Aftensmad og overnatning på hotellet.

Dag 8 – Onsdag den 27. maj 

Vi indleder dagen med et stop i Guijoelo for indkøb af madvarer. Derefter kører vi til Barco de Avila, hvor vi nyder synet af en gammel middelalderbro samt landsbyens gamle bykerne. Videre køres til Aliseda de Tormes, hvor vi foretager en kortere vandring. Derefter til Poso de las Paredes, ved floden Barbellido River.

Endelig køres til Hostal Almanzor, hvor vi indtager vores aftensmad. Første nat på hotellet.

Dag 9 – Torsdag den 28. maj

Plataforme de Gredos. Let frokost på Hostal Almanzor. Om eftermiddagen vandring på våde enge nær San Martin de la Vega de Alberche på granit med en rig flora. Igen en dag med talrige fugle.

Aftensmad og anden nat på Hostal Almanzor.

Dag 10 – Fredag den 29. maj

Vi forlader hotellet kl. 08.00 for at køre den kortere tur fra Hotel Almanzor til Madrid Lufthavn. Afgang herfra med KLM kl. 12.50.

Indcheckningen finder sted fra kl. 10.50 med flyafgang kl. 12.50 mod Amsterdam.